Detik Akhir Zaman

Salam…

Kita sering didengungkan dengan ungkapan ‘sudah akhir zaman’.  Sejauh mana kita begitu yakin bahawa kita sekarang berada pada detik akhir zaman? Tidak pula saya berhasrat untuk menafikan bahawa tanda-tanda akhir zaman tidak ada dan sememangnya ianya sudah banyak dapat dilihat di sekeliling kita. Namun secara rasionalnya, bila kita menyebut tentang destinasi ke destinasi pastilah ianya mempunyai jarak tertentu yang membolehkan kita mendakwa kita berada di mana sebenarnya. Ungkapan ini seolah-olah menjadi mainan bibir sehingga kita keliru dan tidak lagi gentar dan bimbang dengan ungkapan tersebut lantaran terlalu murah dilelong oleh segenap lapisan masyarakat yang hanya pandai berkokok tanpa menghasilkan telor.

2.  Mengingati mati dan kiamat itu sebenarnya bagus namun pada masa yang sama jangan lah ianya dilontar ke sana sini tanpa sedetikpun perasaan kesal dan bimbang terhadap ancaman terhadap mereka yang engkar pada perintah Allah swt. Disebabkan itulah kita sering diingatkan oleh para ulamak dan umarak tentang bahayanya menggunakan agama Islam sebagai senjata untuk politik, untuk menegakkan yang salah dan untuk kepentingan kuasa semata-mata, dan ini disentuh oleh Bekas Mufti Perlis Profesor Madya Dr Asri Zainul Abidin ketika berucap pada majlis Himpunan Ulama, Cendekiawan Islam dan Penulis Maya Kebangsaan 2012 di ibu negara, hari ini.  Bekas Mufti Perlis itu turut  menggesa pemimpin-pemimpin politik supaya berhenti daripada menggunakan agama sebagai “senjata politik” kerana ia dilihat merendahkan martabat Islam dan boleh mengelirukan orang ramai.

3.  Manusia memang memerlukan agama kerana ianya adalah fitrah. Agama, jika diamal dengan betul ia mampu mendatangkan kesejahteraan di dalam masyarakat. Tetapi bila ia disalahgunakan untuk kepentingan sesetengah pihak – ia adalah satu malapetaka yang maha dahsyat. Proses pembodohan melalui agama mendatangkan hasil yang lumayan. Agama dijadikan sebagai medium untuk mencapai sesuatu matlamat dan ia adalah senjata merbahaya, terutamanya agama Islam dimana kebanyakan penganutnya bersikap taksub dan fanatik. Kata-kata Karl Marx patut dikaji semula secara adil. Beliau mahu masyarakat berfikir dengan bersandarkan pada realiti. Proses pembodohan umat melalui agama menyebabkan masyarakat Eropah menjadi mundur dalam segala bidang. Bukannya beliau bermaksud untuk menggalakkan masyarakat tidak mempunyai pegangan agama namun agamawan yang bijak dan ikhlas tidak akan sekali-kali mempergunakan agama untuk meraih sokongan.

Wallahualam

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s