Doa insan yang teraniaya

Jika kita tergolong sebagai insan yang teraniaya atau disakiti oleh insan lain yang bergelar manusia, tidak kiralah siapa sekalipun insan itu, janganlah sesekali berdukacita. Apabila tergolong sebagai insan teraniaya, kita sebenarnya menjadi insan yang paling beruntung di dunia ini. Apa tidaknya, doa insan-insan yang teraniaya ini tidak ada hijab antara langit dan bumi. Ia akan sampai terus kepada Pencipta, dan dengan izinNya doa-doa tu pasti akan dimakbulkan, tidak kiralah siapapun yang bertindak sebagai penganiaya.

Lihat saja serangan tentera Amerika dan Gabungan negara-negara kuasa besar yang didalangi oleh Israel ke atas negara-negara Islam menyebabkan jutaan nyawa melayang. Nyawa dan maruah umat Islam menjadi begitu murah sekali. Palestin, Iraq dan Afghanistan menjadi mangsa penjajahan mereka dalam keadaan yang sangat tragis sekali.

Kini sampai ketikanya Allah swt menghukum penzalim-penzalim tersebut untuk merasai apa yang dirasakan oleh mangsa kekejaman mereka. Tidak cukup dengan hukuman terhadap masalah ekonomi yang semakin tenat sekarang, dating lagi bencana besar yang tak mampu ditangani oleh mana-mana kuasa sekalipun di muka bumi. Kun Fayakun.. maka jadilah ia.

Berpuluh ribu penduduk di pantai timur Amerika Syarikat meninggalkan kediaman mereka dan pusat peranginan di kawasan itu, semalam ekoran taufan Irene yang menyebabkan lapangan terbang, sistem pengangkutan dan pusat perniagaan ditutup.

Datuk Bandar New York, Michael Bloomberg mengarahkan perpindahan penduduk secara besar-besaran yang tidak pernah berlaku sebelum ini dan penutupan sistem kereta api bawah tanah di bandar raya itu, manakala Presiden Barack Obama memendekkan percutian musim panasnya untuk kembali ke Washington. Inilah sikap pemimpin utama Negara kafir laknatullah itu setiap kali musibah melanda negaranya pasti ketika sedang bercuti termasuk ketika serangan 11September lalu. Taufan kategori kedua yang bertiup selaju 160 kilometer per jam itu melanda pantai Carolina Utara, semalam sebelum bergerak ke kawasan pantai menuju ke Washington, New York dan Boston. Bandar raya New York yang menjadi kediaman lebih 65 juta orang itu menghadapi ancaman banjir, ribut, bekalan tenaga terputus dan kemusnahan yang dikatakan pakar mungkin mencecah kerugian AS$12 bilion (RM36 bilion). Sementara itu, Bloomberg dalam sidang akhbar semalam mengarahkan perpindahan secara besar-besaran yang pertama penduduk dari kawasan rendah di bandar raya itu yang dihuni kira-kira 250,000 orang memberi amaran bahawa ia adalah perkara hidup dan mati.

Maka dengan itu, janji Allah swt pasti datang. Janji Allah swt bukan janji manusia yang bercabang-cabang dan berbelit-belit. Insaf dan jadikan ia sebagai iktibar agar yang berkuasa dan berpangkat supaya bermuhasabah tentang apa yang kamu lakukan selama ini. Tinggi tidak bermaksud tidak tercapai dan yang kuat tak bermakna kukuh.  Firaun yang berbangga dengan kehebatannya dihukum Allah swt dengan sekeras-keras hukuman agar menjadi tauladan dan iktibar namun manusia tetap manusia yang fitrahnya sentiasa mencabar lagi durhaka. Ketika hukuman dari langit datang, jawatan samada no 1, 2, 3 hingga kemana saja tidak lagi bererti. Jangan lah lupa janji-janji yang diucap dan dilontarkan kepada rakyat kerana pemungkiran janji itu tanda-tanda kemunafikan yang amat dibenci Allah swt. Pilihanraya bukan medan menabur janji dan dan memperbodohkan sesama manusia. Tinggi pangkat dan jawatan tetap dikurniakan dengan satu nyawa tidak lebih walau seinci.

Salam

Ibn Khaldun

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s